Wednesday, April 27, 2011

Kerepek Pisang Berlada

Assalamualaikum wbt

How are you there?
Sihat?
Sakit?
Or tak pasti..
Okay..kalau tak pasti tu hmm sangatlah susah cek nak komen k.
Cek bukannye DOKTOR pon..
So,apalagi..
Pi lah jumpe doktor berdekatan anda..
Kot-kot lah sakit hati ke apa ke..
Whatever YOULSS!!

OKAY!!
Hmm,,lately cuaca pon tak berapa menentu kat Kedah ni huh.
Kejap panas..
Kejap hujan..
Kejap salji...
Oh GOSHH...
Tak perlu nak menipu sangat eh..
SALJI!!!!
Deyy..."Jangan bajet duk OVERseas sangat lah ek?"
DERRR..
ALPHABET "L" 4 U!
.....

Wokey...
Back to entry..
Basically,,sekarang ni we as a student need to take care our health
Al-maklum sajalah..
Dah musim final examination ni..
Apalagi..
Macam-macam penyakit nak mai
So then,bukan je kena jaga kesihatan malah pemakanan juga okay.

Dari segi pemakanan..
Makan lah makanan yang berkhasiat ye kawan-kawan.
And for sure la kan..
Time waktu2 exam ni confirm korang rasa malaih nak makan makanan berat ?
Betul tak kawan-kawan ringan?
Motip-_-''
Lepas tu,mesti korang teringin nak ngap2 chip sambil baca note,buat kira2..
Betul tak??

Konon nye multitasking la..

Haippp...cakap je iyee..
ngeh ngeh...
So then,,,let me introduce to you innovation of Malaysian snack..
KEREPEK PISANG BERLADA..
Sangatlah sedap okay..
Manis-manis pedass gituu..



Kat bawah ni pulak
Ade tutorial cara-cara pembuatan kerepek ni.
Sonang je..
Bahan-bahan yang diperlukan:
1. pisang
2.garam
3.cili serbuk
4.minyak
 5.slicer
6.gula



First step:Panaskan minyak..
Sementara nak tunggu minyak masak.
Apalagi slice pisang tu nipis2 kedalam kuali..

Second step:Lepas tu,goreng kerepek pisang tu sampai rangup.
Nak lagi sedap..
Masukkan salt sekali time tengah mengoreng kerepek tu.
Third step:Lepas dah siap goreng.
Sila lah angkat and toskan kerepek pisang tersebut.
Alolo..skema nye ayat.


Forth step:Apalagi...moh la kite boh LADA...huhuhu..
So masukkan acuan serbuk cili,garam and gula kedalam kerepek pisang tadi
Fifth step:Lepastu,GAUL serbuk cili tu sekali kedalam kerepek pisang...
Last step:TARAA...
Dah siap terhidang
Apalagi moh la kite ngap ngap
Kalau nak buat berniaga pula..
Apalagi seal lah kerepek pisang yang dah siap digaul tadi ke dalam plastik yang bersesuaian.
Kalau yang kat atas ni.
Makcik ni guna lilin ja..
Traditional lorgh..

And then,,,
Boleh lah kite pi menjual...
Hohoho..Ko mampu?
lalalala...-__________-''


Okay..lupa pulak nak gitau..
Nak buat kerepek pisang ni..
Usually orang guna..
Pisang Nangka and Pisang Berangan
Pisang lain tak taulah pulak cik.
huhuhu..

So then,,
Camne YOULS...
You got it?

Takkan baca je kot...
Bila nak try buat?
Nanti dah try buat..
Apalagi hello hello ja cek.
Kot kot nak bagi cek rasa.
huhuhu...

Okaylah tu je entry untuk kali ni.
So YOULSS..
Please remember
"Take care your health while this moment k"
Mostly student who still sit for their final examination.
okay...

Btw,this entry are referring for my last assignment regarding entrepreneurship subject.

Our business name is"KEREPEK TRADISI ENTERPRISE"
And thanks also to my groupmate..
For your coorperation.
Although,we are having a tough moment.
But Alhamdulilah..
Eveything okay.

Special from:
Head of Administrative Unit

Ko ader?
hohoho..
;D










If you love this entry.Do some comment okay..!!^-^

6 comments:

  1. suka kerepek pisang yang bersira. sedap. manis2 pedas sikit.. ngeee :D

    ReplyDelete
  2. etr rupanya...patot la..haishhh
    kak mashi musim final nak makan obesi punya food...
    keni rojes ka,nandos ka...
    tapiiii duit tak ramai...
    sob sob sob.....

    ReplyDelete
  3. sedap nih...takde satu untuk aida ke???hehehe...good luck utk final tau...:)

    ReplyDelete
  4. ada tak sample...nak rasa sikit..sedap tu...

    ReplyDelete
  5. ada jual tak kerepek ni ya? kalau ada contact sy balik ye. tq .. 013 4537439

    ReplyDelete